CNVO Starters en Studenten
Studie & Stage

Afstuderen

Na je opleiding breekt er een nieuwe tijd aan. Ineens ben je geen student meer, maar word je een werknemer. Hierbij horen nieuwe mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden. Om je een goed beeld hiervan te geven hebben we een checklist ontwikkeld waarmee je kunt controleren of je alles goed geregeld hebt.

checklist afstuderen

Bijna je diploma op zak?
Wanneer je bent afgestudeerd, maar de diploma-uitreiking nog op zich laat wachten, kan de opleiding een ‘verklaring van afronding van studie’ verstrekken. Met deze verklaring kun je als afgestudeerde toch aan het werk en betaald worden als leraar. De opleiding is immers afgerond waardoor er ook een bevoegdheid is.

PO
Wanneer een school aan een LIO-stagiair vraagt om te blijven tot de zomervakantie, dan is het gebruikelijk dat de student een arbeidsovereenkomst krijgt met het salaris van een onderwijsassistent. Na afstuderen krijgt een leerkracht recht op een lerarensalaris (schaal L10). Een school kan ook alleen een stagevergoeding bieden. Dit kun je accepteren om goodwill te kweken bij de instelling. Zorg wel dat alle afspraken zwart op wit staan. CNV Onderwijs raadt aan te vragen om een arbeidsovereenkomst. Bedenk dat bij weigering de school iemand anders aan moet nemen, en dat kost geld.

afstuderen starter student

Heb je nog vragen over stagevergoedingen of wil je voor de zekerheid je stagecontract na laten kijken? Dat kan! Word gratis student-lid van CNV Onderwijs!
Sluit je aan!